Osta tilalta! ja Makumatka maalle -päivä 16.9.2017 – Maaseutumatkailuyritykset mukaan!

Kutsu maaseutumatkailuyrittäjille:

Osta tilalta! -päivänä tarjotaan kuluttajille mahdollisuus ostaa raaka-aineita suoraan tuottajilta sekä kokea elämyksiä ja tutustua maatiloihin ja ruoantuotantoon. Voit lähteä mukaan teemapäivään, vaikka et yleensä myisikään tuotteita suoraan tilalta. Osta tilalta! -tempaus on oiva tilaisuus testata markkinoita ja kuulla suoraa palautetta kuluttajilta.

Viime syksynä järjestetty ensimmäinen valtakunnallinen Osta tilalta! -päivä saavutti suuren suosion sekä kuluttajien että tuottajien keskuudessa. Teemapäivään osallistui yhteensä 179 tilaa ja niissä kävi tuhansia vierailijoita. Kuluttajat kiittelivät sitä, että pääsivät näkemään, millaista maatiloilla on ja missä eläimet kasvavat sekä saivat tilaisuuden ostaa tuoreita tuotteita suoraan tuottajalta.

Viime syksyn Osta tilalta! -päivään osallistuneilta tuottajilta kerätyn palautteen mukaan he olivat erittäin tyytyväisiä päivän antiin. Palautteissa todettiin, että vaikka päivän järjestäminen vaatikin valmisteluja, se oli vaivan arvoista. Teemapäivä oli houkutellut vieraita kauempaakin tutustumaan tuotteisiin ja ihmettelemään maatilan elämää. Osa totesi, että päivä oli ylittänyt kaikki odotukset ja että he odottivat jo innolla uutta Osta tilalta! -päivää. Päivä tarjoaakin tuottajille mahdollisuuden tutustua asiakkaisiin, kuunnella heidän toiveitaan ja mielipiteitään sekä keskustella ruoan tuotannosta ja alkuperästä.

Osta tilalta! 16.9.

Tänä vuonna Osta tilalta! -päivää vietetään 16.9.2017. Tuottaja voi järjestää tapahtuman omalla tilallaan tai kotipuutarhuri voi myydä esimerkiksi oman puutarhan porkkanoita tai omenoita omassa pihapiirissään.

Päivän järjestäjäksi ilmoittaudutaan https://ostatilalta.fi -sivuilla. Nettisivulla voi esitellä tilaa ja kertoa tuotteista. Kuluttajan näkökulmasta nettisivuilta on helppo katsoa, mitä on tarjolla eri puolilla Suomea kyseisenä päivänä ja suunnitella sen pohjalta sadonkorjuun rengasmatkan.

Makumatka maalle samaan aikaan

Osana Osta tilalta! päivää vietetään herkuttelun ja avoimien ovien juhlaa myös maaseutumatkailuyritysten Makumatka maalle -kohteissa. Makumatka maalle järjestettiin vuosina 2015 ja 2016 erillisenä teemapäivänä ja tapahtumana.  Laajemman näkyvyyden ja maaseutuyritysten monipuolisemman tarjonnan kannalta on hienoa, että tapahtuma on saatu tänä vuonna Osta tilalta! -päivän kanssa samaan ajankohtaan.

Makumatka maalle -kohteissa maaseutumatkailuyritykset kokoavat herkulliset kattaukset syksyn sadosta ja kotimaisista, lähellä tuotetuista raaka-aineista. Lisäksi tarjolla on erilaisia elämyksiä aktiviteettien, opastettujen ohjelmien ja retkien, ruuanlaiton tai avoimien ovien merkeissä. Monissa maaseutumatkailuyrityksissä on myös mahdollisuus ostaa elintarvikkeita mukaan.

Osta tilalta! -päivän järjestelyissä ovat mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 ja Maaseutuverkosto, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC, Maa- ja kotitalousnaiset, Martat, Marthaförbundet, Suomen 4H-liitto ja Finlands svenska 4H, Lomalaidun ry ja Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry.

Maaseututerveisin,

MTK, Lomalaidun ja Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät

 

Lisätietoja: Kaija Stormbom, viestinnän suunnittelija, MTK, 0408489559

Merja Elomaa, viestinnän suunnittelija 26.6.2017 lukien, MTK, 0406618699

Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, MTK, 0505118909

Kimmo Aalto, asiantuntija MTK, toiminnanjohtaja Lomalaidun, 0401791618

Kirsi Ilola-Ollikka, puheenjohtaja, Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät, 0405968027

Takaisin edelliselle sivulle