SEMINAARIN RUOKAMATKAPILOTIT

Seminaarin yhteydessä järjestetään keskiviikkona 22.3.2023 kaksi retkeä eli ruokamatkapilottia. Voit valita joko makumatkan vanhanajan tunnelmaan Paltamoon tai matkan kainuulaisten makujen äärelle Sotkamoon ja Kajaaniin (Sotkamo/Kajaani retki on täynnä). Valitse haluamasi vaihtoehto ilmoittautumisen yhteydessä. Mikäli valitsemasi ruokamatkapilotti on jo täynnä, ohjataan sinut automaattisesti toiselle ruokamatkalle.

Bussit starttaavat matkaan Kajaanin Kaukametsästä klo 13.00 ja paluu noin klo 17.30.

Ruokamatkapilotti 2 – Makumatka vanhan ajan tunnelmaan Paltamoon

Lähde mukaan makumatkalle vanhan ajan tunnelmaa henkivään Saarisen pirttiin. Saarisen pirtti sijaitsee Paltamosta 12 km pohjoiseen Saarisenjärven rannalla. Saarisen Heikkilänä tunnetun, lähes 200 vuotta vanhan päärakennuksen pirtin tummat hirret ja pihapiirin aitan seinään kaiverrettu vuosi 1799 kertovat eletystä elämästä. Talo on ollut nykyisen omistajasuvun hallussa yli sata vuotta. Saarisen pirtissä pääsemme testaamaan kainuulaisia makuja pitopalvelu Kielon loihtimana.

Saarisen pirtiltä poikkeamme Kotolinnassa, joka on vanhan ajan tunnelmaa henkivä ja nykyaikaiset palvelut tarjoava majatalo upeassa jokirantamiljöössä. Kotolinna on kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka Paltamon keskustassa. Kotolinnassa testaamme kainuulaista kahvileipää kahvin kera ja kuulemme Kotolinnan historiasta ja toiminnasta.

Voit osallistua myös vain pelkästään tälle ruokamatkapilottiretkelle. Ilmoittautumiset suoraan kirsi.sahrman-hauhia (at) maajakotitalousnaiset.fi, viimeistään 13.3.2023. Ilmoita myös laskutusosoite ja mahdolliset ruokarajoitteet ja -allergiat.

 

Ruokamatkapilotti 1 – Kainuulaisten makujen äärelle Sotkamoon ja Kajaaniin – RETKI ON TÄYNNÄ (muokattu 7.3.)!

Seminaarin ruokamatkapiloteista toinen suuntautuu Haapalan panimoravintolaan Sotkamoon sekä Leipomo-kondiittoriliike Pekka Heikkinen & kumpp. Kajaaniin. Haapalan panimoravintolassa teemme panimokierroksen ja testaamme kainuulaisia makuja maistelulounaan merkeissä.

Haapala lupaa modernia maalaistunnelmaa historiallisessa miljöössä. Makuja Kainuusta ja kauempaakin maistuvan ruoan ja juoman muodossa. H A A P A L A – Ihmisten tekemää, aidosti omasta maasta.

Takaisin Kajaaniin tullessa poikkeamme Pekka Heikkisen leipomo-kondiittoriliikkeessä testaamassa tuoreita leivonnaisia ja kahvia sekä kuulemassa yrityksen toiminnasta. Leipomo-kondiittoriliike Pekka Heikkinen & kumppanit on palvellut Kajaanissa jo vuodesta 1913. Leipomo on tunnettu puu-uunissa paistetusta ruisleivästään, joka saa alkunsa jo yli sata vuotta vanhasta juuresta. Leipäjuuri on leipomon aarre, josta on pidetty rakkaudella hyvää huolta vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Se antaa ainutlaatuisen maun puu-uunileivälle. Yli sadan vuoden ajan leipää paistettiin Kajaanin keskustassa, perinteisessä puulämmitteisessä uunissa. Kunnes toukokuussa 2018 kaikki pysähtyi. Vanhan leipomon kattorakenteet syttyivät palamaan keskellä kirkasta päivää. Asiakkaat, leipomon työntekijät ja leipäjuuri saatiin tulipalolta turvaan, mutta leipomorakennus tuhoutui. Leipomosuvun neljännen polven yrittäjät, Pekka Heikkisen pojantyttären lapset Juuso ja Kaisa Marin päättivät tehdä rohkean investoinnin uuden leipomon rakentamiseksi. Uusi puu-uunikin leipomoon rakennettiin yhdessä italialaisten uuninrakentajien kanssa. Joulusta 2019 lähtien perinteistä puu-uunileipää on taas ollut tarjolla muiden perinteisten ja uusien herkkujen lisäksi.

Ruokapilottimatkat mahdollistaa KantriKestävä-hanke. KantriKestävä on Kainuun ammattiopiston hallinnoima yhteistyö- ja valmennus-, koulutushanke. Hankkeen osatoteuttajana on ProAgria Itä-Suomi ry/ Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset (MKN).

KantriKestävä-hankkeen kohderyhmänä ovat kainuulaiset elintarvike-, luonto-, terveys-, ja hyvinvointialojen yrittäjät ja toimijat. Yrittäjyyttä kehitetään paikallisten kehittäjä-, neuvonta-, ja tutkimusorganisaatioiden kanssa yhteistyössä.

Ilmoittautuminen ruokamatkapilotteihin on täältä.

Lisätietoja: Kirsi Sahrman-Hauhia, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset,
p. 050 570 3039, kirsi.sahrman-hauhia (at) maajakotitalousnaiset.fi