Sari Kaasinen

muusikko, äiti ja mummi, säveltäjä ja sanoittaja. Musiikin tohtori, opettaja ja taiteilija, yrittäjä ja kulttuurimatkailun asiantuntija.

Sari Kaasinen pitää seminaarissa sekä puheenvuoron torstaina että esiintyy keskiviikkoillan juhlassa.

Viimeksi hän on ollut otsikoissa Euroopan kulttuuripääkaupunki haussa Saimaa-ilmiön hankejohtajana ja sen jälkeen koululaisoopperan säveltäjänä. Nyt hän toimii Itä-Suomen European Region of Gastronomy -hankkeen hankejohtajana. Sari tunnetaan myös aktiivisena kulttuurivaikuttajana. Hän on mukana Itä-Suomen unionissa ja Taideneuvostossa.

Sarin innostava puhetapa pulppuaa karjalaista iloa ja huumoria. Hän osaa ottaa yleisönsä ja kertoo kansantajuisesti, miksi olemme yhdessä enemmän ja miksi asioita kannattaa lähestyä ilon kautta.

Suomen menestynein kansanmusiikkiyhtye Värttinä on Sarin elämäntyö. Värttinä juhlii jo 40-vuotista taivaltaan vuonna 2023. Kultaa, platinaa, Emma-patsas, oma tähti Walk of Famessa, mukana musiikkimuseo Famessa ja useita tehtyjä maailmankiertueita.

Värttinä perustettiin vuonna 1983 Kaasisen perheen pirtinpöydän ääressä. Värttinän jälkeen Sarin menestyksekäs sooloura vei hänet ympäri Suomea Otava-yhtyeen keulahahmona. Sarin musiikissa kuuluvat elämän eri vaiheet rempseistä ilon lauluista haikeisiin eron tunnelmiin. Käteen sopivat erilaisten kanteleiden lisäksi kaksirivinen haitari ja joskus, erityistilanteissa myös viulu.

Nykyisin Sari esiintyy paitsi soolona myös yhtenä kolmesta muusikosta Set’Akat yhtyeessä. Sarin kanssa Set’Akoissa laulavat ja soittavat Värttinästä tutut Mari Kaasinen ja Karoliina Kantelinen.

Ella Kanninen

Toimittaja, juontaja ja kirjailija.

Ella Kannisen televisioura alkoi Ylen Aamu-TV:stä, myöhemmin hän toimi myös uutistenlukijana TV1:ssä. Suomessa Ellasta tuli tunnettu televisiokasvo kieltenopetusta antaneen TV1:n tositelevisiosarjan Talo Italiassa juontajana.

Kanninen ja Marco Bjurström juonsivat yhdessä MTV3:n Tanssii tähtien kanssa -sarjaa tuotantokausina 2006–2007. Ella Kannisen on voinut nähdä myös YLE Teeman Tutkiva juttu -sarjan juontajana. Heinäkuussa 2008 Ella juonsi kolmannen kerran Kaustisen kansanmusiikkijuhlia. Yle Teema esitti kevätkesällä 2012 Italiaan keskittyvän matkailuohjelman Tie Roomaan: kaksi pientä elefanttia, jossa Kanninen toimi oppaana. Kesäkuussa 2012 Kanninen alkoi juontaa Ylen Aamu-TV:n matkailuohjelmaa Ella Kannisen Toscana.

Italia on kulkenut Ella Kannisen mukana jo toistakymmentä vuotta ja edelleen hänen toinen jalkansa on tukevasti Italiassa. Kannisella on koti Toscanassa ja hän on tutkinut maaseudun tarjontaa usean vuoden ajan. Hän on kirjoittanut kolme kirjaa italialaisesta elämästä ja tehnyt televisioon useita kulttuuri- ja kieliohjelmia.

Sanavalmis ja elämäniloinen Ella Kanninen juontaa Ylen Puoli seitsemän ohjelmaa yhdessä Mikko Kekäläisen kanssa. Kanninen on seminaarissa torstain iltapäivän pääpuhujana aiheella Parhaan palvelukokemuksen varmistaminen – havaintoja meiltä ja muualta.

Kati Outinen

Esiintyvä taitelija, näyttelijä, ohjaaja, käsikirjoittaja, kouluttaja sekä Kajaanin runoviikon taiteellinen johtaja.

Kati Outisen ensimmäinen elo­kuva­rooli oli Tapio Suomisen vuonna 1979 ohjaamassa Täältä tullaan, elämä! -nuorisoelokuvassa. Kati Outinen on näytellyt useita pää­rooleja Aki Kauris­mäen elo­kuvissa. Outisen ja Kauris­mäen ensimmäinen yhteinen elo­kuva oli Varjoja paratiisissa (1986). Mies vailla menneisyyttä (2002) elokuva ja Outisen rooli­suoritus palkittiin Cannesin elo­kuva­juhlilla. Elo­kuva oli myös Oscar-ehdokkaana. Outinen sai elokuvasta myös parhaan naispääosan Jussi-patsaan.  Outisella on Jussi-patsaat myös elokuvista Tulitikkutehtaan tyttö (1990) ja Kauas pilvet karkaavat (1996).

Vuodesta 2018 asti Kati Outinen on toiminut Kajaanin runoviikon taiteellisena johtajana.

Sami Sainio – Eino Leino

Keskiviikon kahvitauon kainuulaisten herkkujen lisäksi seminaarissa päästään nauttimaan myös Sami Sainion roolista Eino Leinona. Suomen kansallisrunoilijana tunnettu Eino Leino on syntynyt Hövelön tilalla, joka sijaitsee Kajaanin kupeessa Paltaniemen kylässä. Näyttelijä Sami Sainio on herättänyt Leinon hahmon eloon ja koonnut useita esityksiä runoilijan laajasta tuotannosta ja rikkaasta taiteilijaelämästä.